Met een glimlach zit ik ’s ochtends in de auto. BNR op de autoradio – of beter: Bas van Werven op de zender. Van 6 – dat is me te vroeg – tot 10 uur presenteert hij, vaak met sidekick Thomas van Groningen, de Ochtendspits.  Als ik zeg dat hij het programma aan elkaar praat met een eigen toontje, sla ik de plank mis. Want héél BNR hanteert een eigen toontje, elk programma ademt de presentator van dienst.

Van Werven koppelt kunde aan welsprekendheid en humor. Het programma is zelfs een tikkeltje studentikoos. Het gevolg is dat je niet alleen attent bent op de informatie, maar ook op de kwinkslag die de gesprekken vaak een prettige wending geven; de geïnterviewde krijgt zelfs het gevoel dat het best wat losser mag en ontdooit maar al te vaak. En dan is meteen de toon van BNR gezet: serieus maar losjes, ruimte voor de informatie. En niemand wordt overvallen door de vrees om tijdens de interviews risico op imagoschade te lopen.

Afbreukrisico groot

Zelfs bestuursvoorzitters van grote concerns durven er hun jaarcijfers te becommentariëren. Is dat bijzonder? Jazeker. Het afbreukrisico voor hen is groot in een live-uitzending – ze hebben immers geen regie – en maar al te vaak zijn ze omringd door communicatie-miepen en – pieten die hen ten sterkste afraden er te gaan zitten, en dus om niet te communiceren.

BNR weet ondernemers en bestuurders een menselijke toon te geven. En Bas van Werven spant daarin de kroon. Hij is echt niet aardig voor ondernemers en bestuurders die de plank misslaan, maar er is ruimte voor uitleg over blunders en flaters en er is begrip voor menselijk falen.

Ontroerend en om te lachen

De kracht van Van Werven komt ook tot uiting in de podcasts die hij maakt. Zo is hij een van de steunpilaren van misschien wel een van de meest foute maar beslist ook leukste podcasts van Nederland, namelijk Petrolheads. Die wordt gemaakt voor liefhebbers van de ouderwetse fossielmobiel, Tesla-rijders worden keer op keer op de hak genomen. Maar de mooiste podcast is die in de serie Ondernemerstaboe met de Marokkaanse onderneemster Souad el Markhous. Gewoon eens luisteren: ontroerend en om te lachen.

Recente verhalen

Recente blogs